thaiguide no white 150


Opplev Thailand med statsautorisert

norsktalende guide

Ring oss på skype:

arrow down

Hvis du ikke har lyst til å bli lurt i Thailand, les dette!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.39 (14 Votes)

Ja, vi er smilets land. Vi er et vennlig og en gjestfri befolkning. Men det fins også folk som ønsker å utnytte turister. År etter år har jeg hørt historier om turister som har blitt lurt av lokale thaier. Det er ikke noe jeg er stolt av, så derfor vil jeg komme med en advarsel. Bedrageri kommer i forskjellige former, og her er noen av de vanligste teknikkene. Les dette nøye for å unngå og bli lurt!

Prøv unngå dette på flyplassen.

 

Hvis dere ikke har booket hotell i forkant, gå til skranken med turistinformasjon på flyplassen. Her kan dere bestille rom på hoteller i forskjellige prisklasser. Noen hoteller tilbyr også rom med «gratis guideturer» inkludert. Problemet er at dere ikke vet hva disse guideturene inneholder. Sannsynligheten er stor for at disse turene er kamuflerte salgsturer, der «guidene» vil ta dere med til mange butikker for å få dere til å kjøpe produkter. Dette kan oppleves som kjøpspress og kan være svært ubehagelig for mange. «Guidene» kan gjerne ta dere med til et tempel og gjøre forsøk på å guide dere, men de er sannsynligvis ikke autoriserte guider og det vil kunne merkes på deres manglende kunnskap og profesjonalitet.

Hvis dere ikke vil booke hotell via turistinformasjonen på flyplassen, så ikke ta en taxi for å prøve og finne et hotell selv. Med en gang dere forteller en taxisjåfør at dere leter etter hotellrom vil han kjøre rundt i evigheter og gi dere en omvisning av byen samtidig. Dere ender opp med en skyhøy taxiregning og et hotell som sjåføren til slutt velger. Dette er da sannsynligvis et hotell som må betale en godtgjørelse (kommisjon) til sjåføren for å ha skaffet dem gjester og ikke nødvendigvis et bra hotell.

 

Drosje fra flyplassen til byen.

 

Når man er sliten etter en lang flytur kan det være vanskelig å sette seg ordentlig inn i hvordan ting fungerer i et fremmed land. Det fins mange forskjellige typer drosjer; limousiner, taxier med taksameter, pirattaxier osv. Hvilken taxi er offentlig og hvilken er pirat? Har de taksameter eller kjører de på fast pris? Å finne en taxisjåfør som forstår hvor dere skal kan også være en utfordring fordi mange sjåfører har dårlige engelskkunnskaper. Man kan fort risikere å få en sightseeingtur i byen eller bli satt av på feil sted. Hvis sjåføren er en selgertype vil han kanskje kjøre dere til butikker underveis for å få dere til å kjøpe noe. Hvis dere har ikke lyst til å oppleve dette bør dere bestille transport (transfer) fra flyplassen via reisebyrået. Da slipper dere mye irritasjon og det er ikke mange penger dere sparer på å ta taxi på egen hånd i forhold til sikkerhet og komfort. Det er mye mer behagelig å bli hentet på flyplassen av en sjåfør med navneskilt istedet for å måtte gamble med en taxisjåfør som har ukjente motiver.

Mitt råd er at ALLTID å booke hotell og transport i forkant før man lander. Spar dere selv mye unødvendig stress og irritasjon den første feriedagen.

 

På hoved-turistattraksjoner som Grand Palace, Wat Pho, kanalturer i Bangkok, samt mange andre templer i Thailand.

 

thailand bangkok grand palace01Å dra til disse turistattraksjonene på egen hånd er som å be om å bli lurt. Dere vil ikke kunne gå i fred noe sted fordi alle vil forsøke å lure dere, også hvis dere går sammen med en lokal thai som ikke er guide. Thaiene selv vet ikke nødvendigvis hvem man skal se opp for, og det er mange lokale thaier som har tatt med seg sine utenlandske venner og endt opp med å bli like rundlurt. Det fins egne gjenger som spesialiserer seg på å lure hvite turister som drar på tempelbesøk alene. Det kan være taxisjåfører, tuk tuk-sjåfører, vanlige folk som virker vennlige og tilbyr seg å vise deg veien eller guide deg gratis. Noen later også som de er «government taxi». I realiteten eksisterer det ingenting som heter dette.

De kan være kledd i noe som ligner på personaluniformer og det er derfor det er vanskelig å se forskjell på dem og offentlige ansatte. Ofte kan de si at tempelet eller stedet er stengt på grunn av Buddha-dagen eller noe lignende og at dere heller bør dra til et annet sted. Så dukker det plutselig opp en tuk tuk som kan kjøre dere videre. Da havner dere ofte på en «salgstur» der dere blir kjørt til dyre butikker og det blir forventet at dere skal kjøpe ting.

Alle hovedattraksjonene er steder man ikke bør dra til uten guide, rett og slett for å kunne forstå thailandsk kultur, historie og buddhisme på en ordentlig måte. Dere trenger en autorisert guide som både har kunnskap og kjenner til de profesjonelle lurerne slik at dere slipper å bli plaget.

Å komme dit på egen hånd er én ting, men å finne taxi tilbake til hotellet er en utfordring. Alle drosjene i nærheten av turistattraksjonene er svært aggressive og kjemper om å få kjøre turister. Det kan være at noen tilbyr dere en utrolig rimelig taxitur (10-20 bath per tur), men det er i seg selv en grunn til å avslå fordi sjåføren ofte vil tjene det inn på kommisjon for å ta dere med på «salgstur» til utvalgte butikker.

 

 

 

 

 

Autorisert Guide.

 

Tourist guide lince Rossukol Phansung 300x300I Thailand er det ikke lov å guide uten å ha statsautorisert guidelisens, og man må vise lisens når man er på jobb. For å få lisens må man gå på guideskole og ha bestått eksamen, i tillegg til å være thailandsk statsborger. Utlendinger har ikke lov til å guide selv om de er med som reiseleder for en gruppe turister på tur. Det skal være lokale guider som har kunnskap i å fortelle om thailandsk historie og kultur.

Hvis dere har kjøpt en guidet tur må dere alltid sjekke om personen har guidelisens. Se på mitt lisenskort for å se hvordan det skal se ut. Denne regelen gjelder over hele Thailand, og det spiller ingen rolle om det bare er et lite tempel som skal besøkes eller man bare skal på en liten sightseeingtur i byen. Guiden må alltid ha lisens!

Taxisjåfører, longtailbåt-sjåfører, utenlandske reiseledere eller lokale thaier uten lisens kan ikke kalle seg Tour Guide. Tour Guide er et av de 39 reserverte yrkene i Thailand der man må være thailandsk statsborger og inneha lisens for å kunne utføre jobben. Sjekk alltid nøye på lisenskortet for å se om guiden er autorisert.

 

Taxi i Bangkok

 

De fleste taxier har taksameter som vi kaller Taximeter. Men ikke alle vil sette på taksameteret hvis de får utenlandske passasjerer. Noen ganger ber de om en fast pris. Hvis du opplever dette når du setter deg inn i en drosje, gå ut og ta neste. Eller be hotellpersonalet finne en drosje med taksameter til deg. Du kan også betale litt mer for limousin fra hotellet, da slipper du unødvendig irritasjon.

 

Taxier foran hotellene

 

Dette må dere være oppmerksomme på. Prøve å unngå å snakke med disse sjåførene. De står klare for å jage etter turistene som ikke har fått informasjon fra guidene om å unngå dem. Disse taxiene tar dere med på «salgsturer» og vil ofte kjøre på fast pris og ikke taksameter. Sjåførene har ingen relasjon til dere og kan være veldig direkte og ofte frekke når de skal tvinge dere til å dra til steder dere ikke ønsker å dra. Book turer eller sightseeing via et ordentlig reisebyrå, da får dere vite nøyaktig hva som er innholdet for dagsprogrammet deres.

 

Tuk Tuk i Bangkok

 

En veldig kul og typisk thai-opplevelse, men også den største turistfellen. De kjører på fast pris så dere vet aldri hvor mye turen egentlig koster. Man må ALLTID avtale pris før man setter seg inn. Ikke si til en Tuk Tuk eller taxi at dere skal ut og finne et spisested, da sier de at de vet om en veldig bra restaurant og kan kjøre dere dit. Dere kommer til en enkel restaurant med norske priser (!), og sjåføren får fortjeneste for å ha kjørt dere dit.

Et annet salgstriks de bruker er ‘billig kjøretur’ (10-20 baht, ca. 2-4 kroner). Husk at ingen kjøretur kan være så rimelig, bensinprisen er ikke så lav i Thailand. Hvis prisen er så latterlig lav så er det en teknikk for å få dere med på «salgstur». Ikke gå for det aller billigste!

 

Shopping i Bangkok

 

I Thailand har vi to forskjellige typer varer som har sine prisnivåer. Vi har kvalitetsvarer som 100% silke, ekte skinn og edle smykker som alltid selges på kjøpesentre eller i ordentlige butikker med fast pris og garanti. På gaten selges kopivarer og produkter av dårligere kvalitet. Her både kan og skal man prute! Ofte kan man se en T-skjorte som er merket «100% silke» på et gatemarked. Det er FAKE! Silke er ikke lett å produsere og prisen er altfor lav til at det er ekte. Hvis du vil ha ordentlig kvalitet så spør guiden eller reisebyrået ditt. Vi som jobber i bransjen vet hvor det er butikker med ekte varer og kvalitetsgaranti.

 

Tailormade eller skreddersydd dress

 

Det finnes skreddere på hvert hjørne i turistområdene. De fleste av dem er immigranter fra Nepal og India, og de er vennlige og småpratende for å få dere til å komme inn i butikkene deres. Mange kan skilte med lave priser. Men det er ikke prisen først og fremst dere skal se på, det er stoffene. En bra skredder må kunne vite hvor mange prosent bomull eller silke og syntetisk stoff et plagg er laget av. De fleste stoffene er en blanding. Ønsker du en ordentlig drakt eller dress i 100% ren thai-silke så vær oppmerksom på at dette ikke kan selges billig.

Å lage en bra dress med et godt resultat tar i hvert fall 3 dager. En seriøs skredder vil følge denne prosedyren: Dag 1 – måle opp. Dag 2 – tilpasse. Dag 3 – klargjøre/ferdig. Hvis noen vil lage det på 24 timer går det i beste fall utover formtilpasning. Skreddersydde klær er håndarbeid og hvis det skal gjøres ordentlig er det ikke snakk om å bruke kortest mulig tid.

Pass på å velge skreddere som ikke er frekke eller blir aggressive hvis dere går inn og kikker/spør men velger å ikke bestille noe. Disse er ikke seriøse. Spør lokale thaier, gjerne guiden eller reisebyrået ditt om hvilke skreddere som er troverdige og kan anbefales.

 

På togstasjoner i Thailand

 

Det finnes noen som kler seg ut for å late som de er ansatte og skal hjelpe folk på stasjonene. Istedet for å vise deg til billettluken så tar de deg med til et reisebyrå og later som de hjelper deg med å booke billetter. Så får du kanskje høre at det er fullt på toget og at de istedet kan selge deg bussbilletter. En annen variant er at de tar betalt for 1.klassevogn men booker deg inn på 2.klasse. Det finner du ikke ut før du er på toget og treffer engelsktalende personale som faktisk kan fortelle deg hvilken prisklasse du har kjøpt billett til. For å unngå dette, bruk litt tid på stasjonen og se hvor de vanlige thaiene går hen for å kjøpe sine togbilletter.

Det er litt skamfullt for meg å måtte skrive alt dette som en advarsel til nordmenn på tur. Men det er en del av jobben min som guide å informere turister, og jeg vil at de som reiser til Thailand skal ha en så bra opplevelse som mulig. Det er andre regler her enn de dere er vant med i Norge eller andre deler av verden. Thailand er generelt et trygt land å reise i på egen hånd, men noen småting er det lurt å ikke ordne selv. Husk på at disse bedragerne ikke har noen personlig relasjon til dere og derfor kan de tillate seg å være litt frekke. De kommer ikke til å møte dere igjen etter at dere har handlet dere ferdig eller gått ut av drosjen deres. Så det lønner seg å bestille hotell, transport og guideturer i forkant via et reisebyrå. Dermed ligger ansvaret hos profesjonelle, og det er en ekstra sikkerhet hvis det skulle oppstå problemer. Husk også at alt har sin pris, er det for billig til å være sant så er det sannsynligvis akkurat det.

Jeg ønsker deg en riktig god tur til Thailand!

 

Spandere en kaffe på meg? (Klikke https://pay.sn/tgn2015/100/kaffe)

 

Det å lage en reiseblogg for å gi dere tips og triks er tidkrevende. Siden jeg ikke legger inn annonser eller Affiliate-links, hadde jeg satt pris på om du kunne spandert en kaffe på meg (100THB).

På forhånd takk.

Guide Rossi

Oslo

Følg Thaiguide.no på:

Bangkok

thaiguide white small

ThaiGuide Norway Co.,Ltd. 
75/87 Sukhumvit soi 85 Sukhumvit Road.
Bang Chak, Phra Khanong 
Bangkok 10260 Thailand
Tlf +66 2 004 4720
Mob +66 81 270 1720
Skype : Thaiguide.no

Utviklet av FlashMedia AS