thaiguide no white 150


Opplev Thailand med statsautorisert

norsktalende guide

Ring oss på skype:

arrow down

Songkran vannfestival

Om du spør meg om hvilken thailandsk festival du som turist bør oppleve minst én gang så vil jeg svare Songkran. Songkran er både kultur og en kul opplevelse. Dette er  nemlig den dagen vi thaier feirer buddhistisk nyttår.

Songkran er en stor familiehøytid og den er like viktig i Thailand som julen er i Norge. Skolen i Thailand har sommerferie fra midten av mars til midten av mai, og under Songkran har de voksne fri fra jobb i flere dager (minimum 3 dager, men noen år opptil 5 dager). I år varte Songkran fra 12. til 16. april. Stort sett reiser folk tilbake til sine hjemsteder for å være sammen med familien sin.

 

 thailand-sonkran-vannfestival-02thailand-sonkran-vannfestival-08thailand-sonkran-vannfestival-09thailand-sonkran-vannfestival-15

 

Kultur og buddhistisk seremoni


Dagen starter med en buddhistisk seremoni som foregår på flere steder rundt i lokalsamfunnene. Folk tar med mat som offergaver til munkene, og de ber for oss. Noen templer setter Buddha-statuer på gaten slik at folk kan helle vann på dem for å rense statuene. Målet med den buddhistiske seremonien er å få en god og lykkelig start på det nye året. Hvis man har en Buddha-statue hjemme er dette dagen man gir den en skikkelig rengjøring, samt rydde på offerhyllen foran statuen. Vi viser også respekt overfor de eldre ved å helle litt vann i hendene deres og da gir de oss noen fine ord tilbake.

Fest, feiring og vannkrig

a003

Store smil, latter og glade folk overalt er det som kjennetegner Songkran. Vi thaier vet hvordan vi skal feste og ha det gøy! I Thailand feires denne dagen med store gateparader, skumparty og forskjellige kulturopplevelser. Det er full fest i alle gatene!
Noe av det morsomste er å sitte bakpå en pickup og kaste vann på alle som kjører forbi. De fleste utstyrer pickup-ene sine med vanntanker slik at man skal ha nok vann til å sprute vann på folk hele dagen. Noen foretrekker å løpe rundt med vannpistol for å skyte på fremmede, jo større vannpistol du har jo kulere er du. Det som er helt sikkert er at du kommer til å bli våt fra topp til tå og ingen blir sinte selv om du spruter på dem.

 

Hvor lenge varer festen?

 

Det kommer an på hvor man er i Thailand. I nord-Thailand feirer man alt fra 5 til 10 dager mens i andre deler av Thailand feirer man bare i 2 dager, eller bare på selve Songkran som er 13. april. Så er du i Thailand på denne tiden må du ikke bli overrasket om du plutselig blir sprutet ned med vann av vilt fremmede. Som regel er det bare deilig og avkjølende fordi april er den varmeste måneden i Thailand og temperaturen ofte kommer opp i 40 grader.

Songkran
Våt T-skjorte-konkurranse

 

Dette er den dagen de fleste thailandske menn gleder seg til. Tusenvis av thailandske jenter går med våt T-skjorte hele dagen. I den thailandske kulturen er kroppskontakt som klemming eller kyss på kinnet ikke vanlig når man møter fremmede, men på denne dagen er det tradisjon at guttene smører hvitt pudder i ansiktet på de jentene de møter og noen av dem er så frekke at de ikke bare nøyer seg med ansiktet.
For å unngå innpåslitne menn på Songkran er det viktig at man ikke går utfordrende kledd. Man skal gå i fargerike klær som ikke viser for mye hud, og det lønner seg å sjekke om klærne blir gjennomsiktige når de blir våte.

 

 

 

 

 

 

 

Noen gode råd når du feirer Songkran

 

  • Ta med vanntett kamera.
  • Vanntett pose til mobiltelefon og penger.
  • Solbriller for beskytte deg mot sol og vann.
  • Kle deg i blomster og fargerike klær. Helst ikke ha hvite eller gjennomsiktige klær og pass på å ikke gå altfor leddkledd.
  • Kom deg ut på gaten, skaff deg din egen vannpistol og finn nærmeste sted for å fylle vann.
  • Ikke bruk iskaldt vann eller kast isbiter. Ikke skyt folk i øynene.
  • Ikke kast vann på politiet, munker, spedbarn eller gamle folk.
  • Songkran er kjent for å være den tiden da flest trafikkulykker skjer i Thailand. Så ikke kjør moped eller noe annet kjøretøy når du har drukket alkohol.
  • Se flere bilder fra Songkran i Thailand på vår facebookside her 

 

Spandere en kaffe på meg? (Klikke https://pay.sn/tgn2015/100/kaffe)

 

Det å lage en reiseblogg for å gi dere tips og triks er tidkrevende. Siden jeg ikke legger inn annonser eller Affiliate-links, hadde jeg satt pris på om du kunne spandert en kaffe på meg (100THB).

På forhånd takk.

Guide Rossi

Oslo

Følg Thaiguide.no på:

Bangkok

thaiguide white small

ThaiGuide Norway Co.,Ltd. 
75/87 Sukhumvit soi 85 Sukhumvit Road.
Bang Chak, Phra Khanong 
Bangkok 10260 Thailand
Tlf +66 2 004 4720
Mob +66 81 270 1720
Skype : Thaiguide.no

Utviklet av FlashMedia AS